Beskæring af buske

Trænger dine buske til en beskæring? Her kan du læse mere om beskæring af buske.

Beskæring af buske

5 vigtige om beskæring af buske

 1. Hortensia, rhodedendron og syrener har forskellige behov ift. beskæring
 2. Visne blomsterhoveder bør klippes af hortensia efter frostperioden
 3. Rhodedendron bør beskæres kraftigt inden 1. april
 4. Syrener bør beskæres lige efter blomstring
 5. Beskæring af buske kræver rene og skarpe redskaber

Beskæring af hortensia

Den mest almindelige hortensiabusk i de danske haver er hydrangea macrophylla. Den er typisk 1-3 meter.

I foråret klippes de visne blomsterhoveder af. Det bør først gøres, når der ikke længere er nattefrost. Det er bedst at vente til foråret, fordi de hen over vinteren beskytter mod frostskader.

Hvis der er visne grene, bør disse også beskæres. Man kan også beskære nogle af de gamle grene, så der kan komme ny vækst. Beskæring af hortensia kan foretages hvert år.

Hortensia-busk

Beskæring af rhodedendron

Der findes flere forskellige typer af rhodedendron som blomstrer på forskellige tidspunkter.

Er der behov for en kraftig beskæring af rhodedendron er det bedst at gøre det før d. 1 april. På det tidspunkt er de nye skud på planten ikke brudt frem, men kan senere komme frem længere inde på grenen. Derfor kan de nye skud nå at blive hærdet inden efteråret.

Det anbefales, at der går flere år mellem den kraftige beskæring. Hvis det er en mindre beskæring, bør det gøres inden d. 15 juni. De mindre beskæringer kan udføres hvert år efter behov.

Beskæring af syrener

Der findes flere arter af syrener. Den mest almindelige er syringa vulgaris. Uden beskæring kan syrener blive op til 4-6 meter høje. Typisk er det højt oppe på busken at træet blomstrer.

Når syrenerne bliver omkring halvanden meter i højden, er det en god ide at begynde at beskære. Tidspunktet for beskæringen er godt lige efter blomstringen. Så vil de nye skud komme frem hurtigt. Hvis man venter for længe med beskæringen, vil nye skud klippes af.

Det siges, at der ikke skal beskæres mere end en tredjedel af planten hvert år. Man bør have omkring 8-12 større grene, der alle har en forskellig alder.

Redskaber til beskæring af buske

De redskaber som ofte skal bruges til en beskæring er:

 • Grensaks
 • Økse
 • Beskæringssaks
 • Grensav
 • En teleskopsstang til de grene, der ikke kan nås fra jorden
 • Evt. en sav til de store grene

Det er vigtigt, at de redskaber der bruges er rene, så de ikke videregiver bakterier til busken. De skal også være skarpe for at snittet bliver så godt som muligt.

Bestil beskæring af dine buske i dag

Har du ikke selv de nødvendige redskaber, kan din havemand medbringe og bruge sine egne. Det koster 10% ekstra i timen. Du skal bare huske at angive det, når du bestiller haveservice.

Go Go Garden kan hjælpe dig med rigtig mange af havens opgaver. Har du brug for hjælp til beskæring af dine buske, så bestil haveservice gennem vores hjemmeside.

Få hjælp i haven

Find en havemand i dit lokalområde

Brug for hjælp?

Du kan altid få hjælp. Har du spørgsmål til konceptet eller hvordan du bestiller kan du finde dine svar her.

gå til kontakt