Beskæring af frugttræer

Trænger dine frugttræer til en beskæring? Her kan du læse mere om beskæring af frugttræer.

Beskæring af frugttræer

5 vigtige om beskæring af frugttræer

  1. Beskæring af frugttræer kan forhindre sygdomme
  2. Det anbefales at foretage beskæringen af frugttræer mellem juli og september
  3. Det er nok med én beskæring om året
  4. Undgå at skære mere end en tredjedel af bladmassen af
  5. Kræver gode, skarpe redskaber

Årsager til beskæring af frugttræer

Der kan være flere grunde til at beskære sine frugttræer. Det kan være for at få bedre frugt og få tyndet ud i bladene, så frugterne inde ved trækronen vil få nok luft og lys. Hvis der er en tæt skygge i en trækrone, kan der let opstå svampesygdomme.

Det kan også være, at frugttræet er blevet for højt til at man kan plukke frugterne uden en stige. Derfor kan det beskæres til en passende plukkehøjde.

Et ungt træ skal beskæres for at få en passende form på træet. Med løbende vedligholdelse i form af beskæring af træet, vil man sikre sig at træet er sundt og producerer nok frugter.

Frugttræ i blomst

Tidspunkt for beskæring af frugttræer

Der er delte meninger om, hvornår frugttræer skal beskæres. Tidligere gjorde mange det om vinteren, fordi det var det tidspunkt hvor tiden var til det især i de store frugtplantager.

Nu anbefales det i stedet at beskære frugttræer om sommeren. Det gøres ofte mellem juli og september og er mere nænsomt for træet end at gøre det om vinteren.

Om sommeren har frugttræerne et større indhold af sukkerstoffer og energi, hvilket gør at sårene fra beskæringen nemmere kan hele. Man kan dog stadig beskære frugttræer om vinteren, da det er nemmere at forme træet, når det ikke har blade på.

Hvor ofte skal frugttræer beskæres?

Frugttræer skal ikke beskæres for ofte, da det kan være hårdt for træet og danne vanris, som er træets måde at reagere på, hvis det har mistet store dele blade. Beskæring 1 gang om året er nok.

Det er derfor vigtigt at tænke over, hvor meget man beskærer for at undgå vanris eksempelvis. Det anbefales, at man ikke skærer mere end en tredjedel af træets bladmasse af.

Hvis man synes, det er nødvendigt at beskære mere af end dette, vil det være bedst for træet, hvis man beskærer træet ad flere omgange. På den måde bliver træet ikke så overrasket, som hvis det mistede en stor del af bladmassen på en gang.

Redskaber til beskæring af frugttræer

De redskaber man typisk bruger til beskæringen er en beskæringssaks, en beskæringssav og grensaks. Hvis du ikke selv ejer redskaberne, kan havemanden selv medbringe dem for 10% ekstra.

Når man skal i gang med beskæringen, er det vigtigt at man bruger skarpe redskaber, så snittet bliver så rent så muligt. Ellers kan træet blive ramt af snavs, fugt og svampesporer.

Hvis man foretager en beskæring af syge frugttræer, er det vigtigt, at redskaberne rengøres grundigt inden de bruges igen, så smitten ikke gives videre til de træer og planter, der er raske.

Bestil beskæring af dine frugttræer i dag

De mest almindelige typer af frugttræer er:

  • Æbletræer
  • Pæretræer
  • Blommetræer
  • Kirsebærtræer

Har du andre frugtræer, kan en havemand også hjælpe med dem. Beskæring af frugttræer kan være en stor og svær opgave, men kan gøre en stor forskel for træerne.

Du bestiller haveservice og udfylder oplysningerne, så vil du snart blive kontaktet af din nye havemand.

Få hjælp i haven

Find en havemand i dit lokalområde

Brug for hjælp?

Du kan altid få hjælp. Har du spørgsmål til konceptet eller hvordan du bestiller kan du finde dine svar her.

gå til kontakt